Vårmoten er her – dette kan du vente deg i år

Et lykkelig par går langs gate mens de holder hender 
To kvinnelige modeller står inntil hverandre i et hvitt fotostudio. Modellen til venstre er iført svart dress. Modellen til høyre har lysegrønn dress med en hvit t-skjorte under. Modellen til høyre lener hodet sitt på skulderen til modellen til venst
Den stille luksusen er fortsatt populær i motebildet.

Klassiske snitt, roser og stille luksus: Her er trendene moteeksperten mener vil prege vårmoten 2024.

Våren er her og endelig kan vi la vintersko være vintersko, og henge boblejakken tilbake i skapet. Men hva skal vi ta frem igjen og hva skal vi kjøpe nytt denne våren?

Vi har snakket med motejournalist og tidligere moteredaktør Cecilie Mevatne som gir oss noen av trendene som preger vårmoten 2024:

Invester i plagg som varer

– Den store trenden denne våren kalles «quiet luxury», eller stille luksus. Hele poenget med denne trenden er at klærne er klassiske, tidløse og av høy kvalitet, men uten at det synes i form av skrikende merker eller logoer, forteller Cecilie.

Det ligger i navnet at «quiet luxury»-trenden består av plagg i høy kvalitet og tilsvarende pris. Men motejournalisten vet råd for deg som vil kaste deg på vårens største trend, uten å bli ruinert.

– Selv om litt av poenget med trenden blir borte, kan du jukse og finne «quiet luxury» i de billigere klesbutikkene også. For eksempel kan du få tak i en fin klassisk hvit t-skjorte i de fleste butikker, så lenge kvaliteten ser god ut.

Hun anbefaler likevel å investere i noen nøkkelplagg i høy kvalitet som kan vare år etter år.

– Invester i plagg du kan bruke neste vår også, en lekker hvit sommerkjole, en jeans med fint snitt og en hvit skjorte går aldri av moten.

Halvportrett av dame med hvit t-skjorte, hvit totebag og hvit bukse
Kvinne i helfigur, med rosa kjole og lyseblå overdel, står på åpen plass i byrom og ser i retning kamera.
Selv om knallfargene fra fjoråret er borte fra motebildet, blir ikke våren helt fargeløs!

Vårens farger er duse, men med én fargesterk detalj

De sterke fargene fra i fjor, som knallrosa og limegrønt, er ikke blant de store trendene på catwalken denne våren, men det blir ikke fargeløst av den grunn.

– På fargefronten er det mer nedtonet og mye hvitt i år, men vi ser blant annet metalliske farger som sølv og gull, beige toner, og dusere farger som kremgult.

I tillegg trekker motejournalisten frem én sterk farge hun spår mye av på vårens tilbehør: rødt.

– Rødt er en farge som går godt sammen med nøytrale, duse farger. I vår vil vi blant annet se rødt som en fargeklatt i et antrekk eller på vesker og sko. En rød detalj gir en edge til et klassisk antrekk, tipser Cecilie.

En kvinne halvveis ligger i en lilla stol i et rom med parkett og hvitt panel. Hun har sneakers på føttene, lyse klær og grønne solbriller med hjerter.
Dame med grå blazer og grå shorts poserer på gata foran vegg
Shorts kombinert med jakke dominerer vårmoten, både for herrene og damene.

Både dame- og herremoten preges av «kort og preppy»

En trend som gjelder på både herre- og damefronten denne våren er korte shorts. Dog med litt ulike referanser.

På herrefronten gir trenden assosiasjoner til den britiske skolegården med kort shorts stylet med krager og jakker med klassiske snitt.

– For en «preppy schoolboy-look» kan du kombinere kort shorts med den dobbeltspente dressjakken som er i vinden i vår, foreslår Cecilie.

På damefronten er det fortsatt den litt store blazeren som gjelder.

– Denne våren er den tidløse blazeren en perfekt garderobe-investering. Denne blazeren kan du selvfølgelig kombinere med den korte shortsen og til og med som et sett, om du vil.

Når det kommer til jakke anbefaler Cecilie å gå for en i en farge som passer godt inn i garderoben din, som for eksempel mørkeblå eller beige.

– Jeg ville unngått svart da det fort blir «hardt» om våren.

Venninner med blomstrete klær sitter på bilpanser
Nærbilde av en mannlig overkropp iført en blomstrete skjorte. Mannen former hendene til et hjerte foran brystet.
I år er det rosene som regjerer blomsterprinten!

Roser i alle varianter

Det er ikke bare i naturen blomstene melder sin ankomst på denne tiden av året.

– Blomster kommer tilbake i motebildet hvert år, og er derfor en sikker trend å inkludere i garderoben, og ta frem igjen år etter år.

I år er det også spesielt én blomst som florerer i butikkene.

– Nå er det roser som gjelder, både som store print på ulike plagg, i mønstre eller som påsydde kreasjoner.

Selv om roser skiller seg ut i år, er ingen blomster feil å ta med inn i antrekket om våren, forsikrer Cecilie. Det gjelder på både dame- og herrefronten.

– Noen menn synes det blir mye med blomstermønster, da går det an å gå for en blomstret detalj i stedet for et helt plagg i blomstermønster. Gå for eksempel for et silkeskjerf eller slips med blomstermønster, tipser hun.

En kvinne danser utendørs i en gjennomsiktig drakt. Hun løfter det høyre benet høyt og holder begge armene i luften.
Gjennomsiktig og ermeløst – vårens trender passer godt til varme dager. 
En mann poserer foran en tørkesnor med rosa klær til tørk. Mannen har hvit singlet og svarte bukser. Han har hendene i lommene, og ser rett i kamera.

Ermeløst og gjennomsiktig

Like sikkert som at blomstene er tilbake i motebildet, er det at vi viser mer hud om våren. På herrefronten skal det være ermeløst i år.

– Det spiller ingen rolle om du går for en hvit, klassisk tanktopp eller en «fiskevest» med lommer, men plagg uten ermer er en kul trend på herrefronten denne våren, sier motejournalisten.

Et stylingtips når man viser hud i et mer gjennomsiktig plagg – enten på overkroppen eller underkroppen – er at man balanserer antrekket.

– Til tanktoppen kan du gå for en klassisk dressbukse og hvit skjorte over tanken, så du skimter toppen gjennom skjorten – eller en mer sommerlig styling med shorts og tanktopp.

På damefronten er det beina som skal luftes – eller i hvert fall vises. Der er det gjennomsiktige skjørt som gjelder.

– Til gjennomsiktig skjørt er det fint med noe dekkende på overkroppen, som for eksempel en litt stor genser.

dame med røde ballerinasko som går på en gate
Ballerinaskoen holder koken også i vår.
En mann i full lengde fra siden går utenfor og har på seg trendy forretningsklær, blå jakke, hvite bukser og loafersko. Stilig mannlig motemodell, Street style

Vårens sko

Når det kommer til vårens skotrender for dame trekker motejournalisten frem flere sommerlige klassikere. Ballerinaskoene er en av dem, i år kommer de med en vri.

– I år finner du ballerinasko med metalliske eller skinnende detaljer – perfekt hvis du er lei av de klassiske ensfargede.

Skinnende ballerinasko er perfekt for å tilføre noe ekstra til et klassisk antrekk. Det samme kan årets sneakers.

– Nå som antrekkene er så klassiske, kan godt skoene være mer vågale. På sneakersfronten kan du gjerne finne noen med litt farge eller ekstra detaljer, tipser motejournalisten.

Til menn som ikke sverger til sneakers er tipset å gå for en annen klassiker, nemlig loafers.

– De finnes i alle varianter: blå, brune, svarte, semsket … Uansett hvilken stil du har, kan du finne en type loafers som funker.