Meny
 

Kinabolle

KINABOLLE - NY RESTAURANT PÅ GRØNLAND BASAR

Har du lyst til å kjenne på følelsen av at du er på et kjøkken i et privat hjem i selveste Kina? Et sted hvor det dufter av herlige krydder? Da bør du besøke Kinabolle. Grønland basar har fått sin egen autentiske kinarestaurant.

Vi som jobber i senteradministrasjonen har akkurat spist et herlig måltid her hos Kinabolle. Vi spiste nydelige dumplings, en vegetarrett med glassnudler og kylling sweet sour spicy chicken. Undertegnede har aldri blitt helt fortrolig med dumplings men disse var nydelige og helt annerledes enn jeg tidligere har spist. Disse dumplingsene var stekt – i motsetning til alle andre dumplings jeg har spist. Her var det rett og slett veldig mange fantastiske smaker i noen få retter.       

 

Cuiming Pang, som driver Kinabolle forklarer: Dumplings er veldig typisk kinesisk. Her på Kinabolle lager vi de slik kineserne selv gjør det i sine private hjem. De skal være 100 % ferske. Mange restauranter kjøper inn frosne dumplings men her på kinabolle lages de fra bunnen. Alt lages for hånd så kokkene har alltid noe å gjøre, selv om det ikke er gjester i restauranten. 

Cuiming Pang er veldig engasjert når hun forteller om konseptet sitt. Pang er oppvokst sør i Kina på et sted som heter Zhejiang. Familien er forretningsfolk. Hennes far var første generasjon som kunne starte sin egen bedrift etter at Kina åpnet opp for dette i 1978.

Cuiming Pang kom til Norge i 2006 for å studere og ta sin PHD/ doktorgrad i media og sosiologi på universitetet i Oslo. Hun har sin master fra Kina. Det var hennes supervisor i Kina som tipset henne om å fullføre sine studier i Norge. Etter fullført utdannelse jobbet hun i 4 år som foreleser ved universitetet i Oslo. På denne tiden i Oslo møtte hun kjærligheten, giftet seg og fikk barn. Det ble Norge som skulle være landet hun skulle slå seg til ro i.

Pang har mange års høyere utdannelse – hele 10 år! Og med sin bakgrunn hvor store deler av familien er forretningsfolk lå det alltid en drøm om å kunne drive sin egen business. Hun ønsket å bruke sin utdannelse innenfor media og sosiologi. Med interesse for mat og kultur var valget enkelt, hun måtte starte sin egen restaurant.

Pang sitt restauranteventyr startet i april 2017 på Vippa i Oslo. Her åpnet hun en restaurant som kun selger dumplings. Etter en flott start og gode anmeldelser begynte jakten etter nye lokaler. Hun ønsket å utvide sitt konsept hvor andre kinesiske mat- og kulturtradisjonene også kunne få plass.  Den 8/8 2018 åpnet hun Kinabolle på Grønland basar. Denne datoen er ikke tilfeldig. 8/8 er det beste tallet i kinesisk tro. Det betyr lykke. Pang ønsker at Kinabolle skal være et sted hvor det er lav takhøyde for å besøke. Det skal være en avslappet atmosfære og uformell stil. Pang ønsker å fortelle om Kina gjennom maten. Råvarene skal være lokale og kortreiste. Menyen er enkel men likevel innholdsrik.

Her finner du retter fra forskjellige områder i Kina. Kyllingretten, sweet, sour andd spicy chicken, har sin egen spesielle historie. Den har koreansk opprinnelse men har blitt veldig populær i Kina etter at den ble fremhevet i et TV program fra Korea som senere ble sendt på kinesisk TV.

Pang var veldig bevisst på at hun ønsket å åpne en restaurant som fikk frem den kinesiske kulturen gjennom alle sansene. Pang bygger opp restauranten sin i forhold til hva hun selv setter høyt når hun besøker en kinesisk restaurant. Med sin lange utdannelse innen sosiologi kan hun mye om samspill mellom mennesker. Vi lever i et hektisk samfunn og tiden til å lage god og sunn mat fra bunnen av strekker ikke alltid til.  Hos Kinabolle kan du kjøpe sunn mat med gode råvarer til en billig penge. Man kan enten nyte maten i restauranten eller bestille gjennom Foodora.

                                                                                                                                                

Dette med å kombinere mat og kultur er viktig for Pang. Det har stor verdi å samle mennesker og lage mat sammen. Kinesere er et veldig samlet folkeslag og gjør ting sammen. Nordmenn kan ofte være litt mer lukket. Pang vil gjerne gi kinesisk kultur til nordmenn og andre som bor i Norge.

Derfor tilbyr hun noe mer enn bare å spise i restauranten. Kinaolle skal være et sted alle kan besøke uansett bakgrunn. Kinabolle tilbyr grupper å komme og lage mat sammen med henne og hennes ansatte. På disse kursene kan man lære hvordan man lager dumplings og andre retter fra det kinesiske kjøkken. Man lager maten sammen og spiser den sammen. The chinese way of dining together.

Pang er godt fornøyd med driften så langt. Hun jobber målbevisst mot sin drømmerestaurant. Kinabolle er Pang og Pang er Kinabolle. Hun bygger opp en restaurant hvor hennes verdier ligger til grunn. Hun ønsker å bygge opp en restaurant som ikke kan kopieres. Her er en sjel, en kultur, en atmosfære som bare finnes her. I tillegg til fantastisk mat.

Det gjenstår litt i forhold til å gjøre restauranten så hyggelig og hjemmekoselig som jeg ønsker forteller Pang. Men hun har en plan, og den følges nøye.

Vi gleder oss til å følge Kinabolle videre. Kinabolle er så mye mer enn en restaurant. Kinabolle er også et sted hvor mennesker kan møtes og kulturer flettes sammen.